Vysvětlení - výklad pravidel

13.02.2023 17:00

V pátek v zápase HLU-KVA se stala situace, o které se dost mluví. V závěru zápasu (s koncem 20:30) došlo k vyloučení hráče (a vhazování) ve 20:26, měl tedy pokračovat ve hře ve 20:29. Oslabený tým však vyslal hráče na led dříve (ve 20:28) a následně bylo proti týmu nařízeno trestné střílení. 

 

Podáváme vysvětlení situace a trestu od vrchního rozhodčího P.Beneše:

Hráč neoprávněné vstoupil z hráčské lavice při vyloučení v čase 20.28 na led. Hrací doba byla do 20.30. Jelikož se hraje na hrubý čas a menší trest je 3 min, bylo nutné uplatnit pravidlo 74.4. Hráč byl vyloučen v čase 20.26 a měl jít na led v čase 20.29 – takže správně nařízené TS, jelikož to bylo 2 min před koncem hrací doby.

 

PRAVIDLO 74 PŘÍLIŠ MNOHO HRÁČŮ NA LEDĚ

 

74.1. PŘÍLIŠ MNOHO HRÁČŮ NA LEDĚ Hráči mohou střídat z hráčské lavice kdykoliv během hry za předpokladu, že hráč nebo hráči opouštějící led se nacházejí do 1,50 m od své hráčské lavice a jsou mimo hru předtím, než je provedeno střídání – viz také pravidlo 71 – předčasné střídání. Pokud střídající hráč vstoupí na led dříve, než se jeho spoluhráč dostane do vzdálenosti 1,50 m od hráčské lavice (čímž evidentně způsobí, že jeho tým má „příliš mnoho hráčů” na ledě), může být dle posouzení rozhodčích na ledě uložen menší trest pro hráčskou lavici. 138 JINÉ PŘESTUPKY PRAVIDLA LEDNÍHO HOKEJE 2022/23 – ČÁST 09 ČÁST 09 JINÉ PŘESTUPKY Pokud se hráč vrací z ledové plochy, nachází se ve vzdálenosti do 1,50 m od své hráčské lavice a jeho spoluhráč je na ledě, je odcházející hráč pro účely pravidla 70 – opuštění hráčské nebo trestné lavice považován za hráče mimo led. Pokud se hráč vstupující do hry i odcházející hráč nacházejí na ledě a kdokoliv z nich hraje puk holí, bruslí či rukou nebo atakuje protihráče nebo vyvolá jakýkoliv fyzický kontakt s protihráčem, bude odpískán přestupek za „příliš mnoho hráčů na ledě”. Pokud je v průběhu střídání hráč(i) vstupujíci do hry nebo odcházející hráč(i) náhodně zasažen(i) pukem, nebude hra přerušena a neuloží se žádný trest. Hráč odcházející z ledu v průběhu hry tak musí učinit přes svou hráčskou lavici, a ne jiným východem ze hřiště. Takové střídání není dovoleno, a pokud k němu dojde, bude uložen menší trest pro hráčskou lavici. Střídající hráč vstupující do hry je považován za hráče na ledě, jakmile má na ledě obě brusle. Pokud tento hráč hraje puk nebo zasahuje do hry protihráče, zatímco se stále nachází na hráčské lavici, bude potrestán podle è pravidla 56 – nedovolené bránění. Odcházející hráč (opouštějící led), který má jednu brusli na ledě a jednu brusli na hráčské lavici, se považuje za hráče „mimo led”.

74.2. MENŠÍ TREST PRO HRÁČSKOU LAVICI Za porušení tohoto pravidla se uloží menší trest pro hráčskou lavici za „příliš mnoho hráčů na ledě”. O jeho uložení mohou rozhodnout hlavní nebo čároví rozhodčí. Pokud provinivší se tým vstřelí gól dříve, než hlavní nebo čárový rozhodčí přeruší hru, aby uložil menší trest pro hráčskou lavici, gól nebude uznán a bude uložen trest za „příliš mnoho hráčů na ledě”.

74.3. TRESTNÁ LAVICE Hráč, který odpykává trest na trestné lavici a má být po jeho odpykání vystřídán, musí přejet přes led ke své hráčské lavici a být od ní ve vzdálenosti do 1,50 m, aby mohlo být střídání provedeno. Za porušení tohoto pravidla se uloží menší trest pro hráčskou lavici za „příliš mnoho hráčů na ledě”.

74.4. ÚMYSLNÉ NEDOVOLENÉ STŘÍDÁNÍ Pokud z důvodu nedostatečného času, který chybí do konce základní hrací doby, nebo z důvodu už uložených trestů nemůže být menší trest pro hráčskou lavici za „úmyslné nedovolené střídání” („příliš mnoho hráčů na ledě”) odpykán v plné délce během základní hrací doby nebo pokud k přestupku dojde kdykoliv v prodloužení, nařídí se proti provinivšímu se týmu „trestné střílení”.

 

Jelikož v Oldboyslize nesedí vyloučený hráč na trestné lavici (ale na střídačce), tak se musí postupovat dle tohoto pravidla.

V soutěžích ČSLH sedí vyloučení na trestné lavici a za opuštění je zodpovědný trestoměřič. V tomto případě se za předčasné opuštění bez vědomí trestoměřiče ukládá menší trest.

 

Připomínka: Oldboysliga - hrajeme podle platných pravidel s výjimkou hybridního icingu a bez hry do těla a bez golfáků