Jak dále?

31.01.2020 17:37

S blížícím se koncem základní části Oldboysligy samozřejmě přibývá důležitosti zápasů a bodů, které určí pokračování v nadstavbové části. Z těchto důvodů a v návaznosti na poslední událostí chci zase apelovat na všechny účastníky ligy (opravdu všechny - hráče (hrající i pouze přihlížející), trenéry a ostatní činovníky, rozhodčí), aby pokud možno zůstali i ve vypjatých okamžicích nad věcí a zachovali chladnou hlavu s vědomím toho, že opravdu hrajeme amatérskou ligu bez finančních odměn (naopak za vlastní peníze). A že chceme, doufám, aby Oldboysliga pokračovala. 


Nějaké chyby v naší lize asi někdy děláme všichni, hráči, rozhodčí i ti všichni okolo. Nakonec, kde jinde bychom je asi tak chtěli dělat.... Hráči tuším hrají Oldboys dobrovolně a proto, že na to už jinde nemají nebo se nechtějí mydlit ve skomírajících okresních soutěžích. Rozhodčí certifikaci na pískání mají, výjimečně zaskočí někdo bez oficiální licence jako náhradník. Na tuto situaci se budeme muset připravit ve větším měřítku. Starší rozhodčí mohou skončit a pravděpodobně postupně budou končit a mladší nikde. I naší společnou zásluhou.

Zase trochu narážím na věčné spory s rozhodnutím sudích. Přitom kdybychom udělali mezi hráči průzkum, myslím, že 75% hráčů nezná pravidla. Rozhodčí je znají, přesto udělají občas chyby. Pusťte si občas hokej v televizi, i tam se chybuje, ale s hráči se nikdo nemaže. To jen u nás si dovolujeme, protože to skoro vždy projde. Každý tým je plný rozhodčích - to se bude, myslím, brzy hodit!!! Každý tým má své křiklouny, mezi hráči i v zázemí. Kupodivu ale málo těch, kteří by své křiklouny uklidnili nebo usadili. Mladí rozhodčí nechtějí Oldboysligu pískat - protože je tu plno "chytrejch" s prominutím dědků a protože málo platíme. A ještě křiklouni rozhodčím zdůrazňují, že pískají za naše peníze. Jistě, jak jinak? Liga nemá a těžko bude mít sponzora typu HALLS nebo co tam je teď a profi rozhodčí.

Chápu, že rozhodčích nás píská jen pár a vzniká určitá upjatost a averze - ten se nelíbí tomuhle týmu, jiný jinému týmu. Stejné by to mohlo být mezi týmy navzájem a mezi hráči navzájem, taky nás je jen pár a více asi (o dost více týmu není reálné) snad nebude. A tam to dovedeme celkem ukočírovat. Prostě se pomalu připravme na situaci, že si budeme zápasy sami pískat, každý tým bude muset dodat za asi stávajících podmínek rozhodčí na zápasy, ve kterých nehraje. Nebo, varianta druhá, necháme se zařadit do soutěží hokej.svazu, ten bude na zápasy nominovat rozhodčí a za ty budeme platit víc + cesťáky atd.. Opravdu chceme dávat čtyřku, čtyři a půl za led a šatny, a dalších třeba 1500 a víc za rozhodčí? V klidu si to (při počtu ve kterém hrajete zápasy) spočítejte.

Prostě a jednoduše, Jaké si to uděláme, takové to budeme mít. Vycházejme z toho, že tu ligu chceme hrát, že ji (i když o body) chceme hrát korektně a s respektem k soupeři a rozhodčím (za ty roky se skoro všichni navzájem známe). Ať začne každý u sebe, co pro to může udělat. Co pro to může udělat kolem sebe, v týmu. Nerváci, křiklouni, vzteklouni vždy rozklíží v první řadě vlastní tým a pak až to okolo. A každý tým by měl mít sílu tyhle individua uklidnit nebo se jich zbavit.

Jsme v půlce letošního ročníku, ale pojďme už myslet na ročník (ročníky) další. Myslet na 100-150 lidí, co mají hokej rádi.

Pepa Petrášek, sekretář Oldboysligy